Historia

Idea palkinnosta syntyi Turun seudun akateemisten kerhojen ja seurojen seminaariristeilyllä 1.2.2020. Ajatuksena oli kunnioittaa Turun Yliopiston 100 -vuotisjuhlaa asiaankuuluvalla ja ylevällä tavalla, joka kuvastaa teekkarihenkeä ja tuo esille tekniikan osaamista Varsinais-Suomen alueella. Ja mikä olisikaan parempi tapa kuin itsesuunniteltu, upea kiertopalkinto! Näyttävä palkinto on painava ja epäkäytännöllinen mutta ennen kaikkea kaunis. 

TEKin Turun aluetoimiston alueasiamies, DI Mia Adolfsson kutsui koolle alueen kerhojen ja seurojen hallitusten edustajia kehittämään aluetoimintaa. Paikalla olivat Mian lisäksi DI Heidi Haipus, DI Turkka Laakkio, DI Sami Lallukka, DI Tuomas Lindholm ja DI Hanna Komu. Yhteisesti todettiin, että tekniikan osaamista ja koulutusta olisi syytä nostaa näyttävästi esiin. Muodoksi valikoitui arvostusta herättävä, vuosittain jaettava tunnustus eli Varsinainen Tekniikan Teko - Det Egentliga Teknik Dådet.

Ajankohta on tärkeä, siksi palkinnon jako ajankohdaksi valittiin tietysti vappuaatto (30.4.) ja Turun tärkein aattotapahtuma eli Paavo Nurmen lakitus. Paavo Nurmen lakituksesta vastaa Teekkarikomissio. 

Palkinnon ovat suunnitelleet DI Aki Piiroinen ja DI Heidi Haipus, toteutus Koneteknologia-keskus Turku Oy. Jalustan on valmistanut Paraisten Puutyö Oy.

Palkinto julkistettiin Turun Yliopiston 100 -vuotisjuhlavastaanotolla 28.2.2020. Paikalla palkintoa ojentamassa olivat DI Mia Adolfsson, TkT Hanna Lindqvist, DI Heidi Haipus, DI Sami Lallukka, DI Katja Holmén, teekkari Jeremi Nyyssönen, DI Matti Vähä-Heikkilä sekä DI Jari Jokinen.